Taidepolku on avoinna 12.6. – 31.8.2021
Taidepolku on osallistava taidekokemus, jossa pääset tekemään taidetta luonnon materiaaleista, voit harjoitella läsnäoloa ja havainnointia, kuunnella runon, tanssia, soittaa musiikkia sekä osallistua uusien teosten luomiseen. Jokainen meistä osaa tehdä taidetta!
Polun tavoite on antaa uusia ideoita ja tapoja toteuttaa itseään heillekin, joille taide tuntuu vieraalta. Tule kiertämään Taidepolku avoimin mielin ja anna upeiden ideoiden ja ajatusten virrata sisimmästäsi!
Taidepolku kulkee metsässä Varjakan Lintulenkki -luontopolkua pitkin ja polun pituus on 1,6 km. Luontopolku on merkitty valkopäisillä tolpilla sekä puiden ympäri kiedotuilla kaulahuiveilla. Taidepolkua varten kannattaa varata aikaa 45 min – 1,5 h. Reitti on helppokulkuinen kunhan varoo juurakoita. Valitettavasti pyörätuolille reitti ei sovellu.
Warjakan Taidepolun voi kiertää juuri silloin kuin sinulle sopii! Kierroksen alkupiste on lähellä Varjakantien ja Akionlahden risteyksen kohdalla. Reitti kiertää Varjakan männyn ja kartanon kautta Varjakan satamaan. Taidepolun voi silti kiertää missä tahansa järjestyksessä. Seuraa huiveja ja pysyt reitillä!
Ohjeita ja vinkkejä Taidepolulle:
- Ota mukaan hyttysmyrkkyä!
- Taidepisteen kohdalla on kyltti ja ohjeistus.
- Osalla taidepisteitä tarvitset puhelinta, kameraa, Youtubea, paperia ja kynää. Nämä eivät ole pakollisia ja videot voit katsoa jo kotona.
- Kartta on mittasuhteiltaan suuntaa-antava.
- Varjakan satamassa on Satamakahvila Hulina sekä nuotiopaikkoja eväiden nauttimiseen. Polun varrella on muutamia istumapaikkoja.
- Pidetään Varjakka siistinä ja vie omat roskasi pois!

Klikkaa Taidepisteen logoa ja pääset suoraan pisteen ohjeisiin.
1. LUONNON RYIJY
Jätä oma kädenjälkesi ryijyyn lisäämällä siihen kerroksia! Etsi irronneita tai kuolleita risuja, lehtiä, havuja, heinää tai käpyjä.
Pujottele ne osaksi ryijyä vuorotellen langan ali ja yli. Voit täyttää koloja, tehdä pitkiä viivoja tai muotoja. Tutki miten materiaali asettuu verkkoon.
Ethän käytä ryijyyn mitään elävää esim. puun oksia, jäkälää, sammalta tai naavaa.


2. HYTTYSTEN RITUAALI
Kiitos hyttyset, että saatte meihin liikettä! Pysähdy, tunnetko jo ne? Ala huitomaan hyttysiä pois ja jatka liikettä kuin tanssisit! Anna käsien johtaa tanssia uusiin, jopa outoihin liikkeisiin.
Lisää rytmiä tanssiisi soittamalla vieressä olevia putkisoittimia.
Katso Hyttysten Rituaali puhelimellasi, ota liikkeistä mallia ja kiitä inisijöitä tanssilla. Voit tanssahdella seuraavalle taidepisteelle asti! Onneksi hyttysiä on vain kesällä…
3. KÄPYLÄ
Kasvata käpylehmien kesälaidunta! Ne kaipaavat uusia kavereita ja isoa laumaa.
Etsi siis käpy ja hyvät tikut. Vie valmis lehmä kesälaitumelle muiden seuraan naatiskelemaan. Varo jo laitumella olevia käpylehmiä ja rakennuksia.
Saisitko tehtyä perinteisen käpylehmän lisäksi jonkin muun käpyeläimen tai -akan? Kokeile saisitko tehtyä kirahvia, käpylehmien paimenta tai lintua luonnon materiaaleista. Voit valmistaa näitä hahmoja myös kotona ja tuoda vaikka maalatun kiven mukaan tähän joukkoon iloiseen!




4. RUNOILUA METSÄSSÄ
Käännä katseesi kohti Varjakan mäntyä ja kuuntele tai lue runo.
Mitä sinä huomaat luonnossa, mikä olisi runoilun arvoista? Kirjoita runosi postilaatikossa olevaan runokirjaan ja lue muiden runoja. Voit kirjoittaa myös mietelauseen, pienen tarinan tai laulun pätkän… Tyyli on vapaa, anna sanojen virrata vaan! Tässä muutamia ideoita runon kirjoittamiseen:
Käytä paljon adjektiiveja, tai ___ on kuin ___ -lausetta.
Lisää riimi lauseen loppuun.
Kirjoita runo samaa alkukirjainta käyttäen.
Valitse alta 1-5 asiaa runoosi ja kerro niistä:
Kuusi, punkki, lokki, muurahainen, tähtitaivas, kinttupolku, metsänhenki, maahinen, kukkaruukku, kastelukannu, lampi, mylläävä meri, rauha, ininä, tuuhea, sadepilvi, paahde, retki, villi, luontoäiti, kasvu, ilmapallo, otava, hiki.
Runo:
Varjakan mänty
Puulla on juuret, jopa niin valtavat, että helposti aliarvioi sen
Mikä on pinnalla, on sitäkin syvemmällä maan alla
Minkä nyt voi nähdä, on imenyt voimansa näkymättömästä
Siinä missä seison, energia virtaa sulavasti kuin maanalainen joki, joka kutittelee jalkapohjaa yllättävän virvoittavalla tavalla
Se liittää jokaisen verkostoonsa
Siihen mättäiden ja mantujen alla kuhisevaan, vilkkaaseen luonnon pikatiehen, jossa olemme yhtä ja samaa virtaa toisillemme.
5. ASETELMA
Kuviot maassa ovat kuin viestejä siitä, että joku on käynyt täällä. Millaisen viestin sinä haluat jättää?
Tee asetelma maahan käyttäen luonnon materiaaleja. Asetelma voi olla ympyrä, nuoli, spiraali, nimikirjaimet, esittää eläintä, mandala, kaunis sana tai mitä vaan mieleen juolahtaa! Pieni ja yksinkertainen on myös kaunista.
Ota valokuva teoksesta, sillä se on katoava. Jaa asetelmasi Instagramissa tai Facebookissa #warjakka.




6. NEULEMETSÄ
Neulemetsässä saa ihmetellä ja inspiroitua! Mikä teos kiinnostaa sinua eniten ja mikä sai ilahtumaan? Mitä luulet, mikä niistä on vanhin taideteos?
7. KERRO, KERRO AISTINI
On aika havainnoida. Ota itsellesi hetki aikaa ja ihmettele millaisessa paikassa olet! Käytä jokaista aistia: näköä, kuuloa, tuntoa, hajua ja makua. Entä mitä sisäinen äänesi sanoo?
Miltä sormenpäissäsi tuntuu? Millainen haju kantautuu nenääsi? Maistatko meri-ilman? Upota jalat hiekkaan.



Warjakan taidepolun on luonut paikallinen taiteilija Mirjami Mäkelä. Hankkeen on toteuttanut TaikaBox ry yhteistyössä Kulttuuritalo Valveen kanssa. Projekti on osa Oulun kaupungin ja Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Kaupunginosataiteilija-kokeiluhanketta.