Blog

kalamaja

Radharani Pernarcic

7th – 13th September 2024

“In the wider frame of a participatory project – Pavilion of Embraces, dedicated to human relations and our shared human story – I carry out a participatory practice with movement and clay. Various groups of people – families, couples, friends, schoolmates, coworkers etc – are invited to participate. I lead them into a playful, 30-60 min long session where they collectively create their own clay sculpture: a relationship materialised in clay. The practice is above all designed and meant to celebrate or explore our relations through a shared and heart-warming experience of being-together… and if some participants may lack another hand to dance with – there is mine for them.

Since the sculpture grows as a spontaneous result of the movement dialogue between hands, no fine art or dancing skills are needed: open hearts have all that is necessary. The practice is suitable for everyone.

The project is also designed as a gift-exchange, so that each participant creates a tiny imprint, given further to an unknown person in another country, and equally receives one. 

In the long-term picture of the project every participant contributes one clay feather into an eagle wing installation and becomes a part of a garden of relationships.” 

Uncategorized

KALAMAJA tech details

Varjakka is about 18km from the centre of Oulu. It takes around 25 minutes by car. The bus service is minimal, with only one or two buses between Oulu and Keskipiiri each day. There is a more frequent bus service between Oulu and Niemenranta. Bicycles can be provided for getting around locally.

The nearest grocery store is in Niemenranta. In the village, Warjakan Bar & Grill serves hot food, and during the Summer months, Hulina Kiosk is open from 12:00 until 18:00 each day in the harbour, serving hot and cold drinks, ice creams and snacks.

There are various footpaths through local forests, and across the nature reserve at Akionsaari. (Franzeninkuja is a private road and Varjakka Manor is not accessible)
The harbour is active, with around 60 small boats docked there throughout the Summer. The beach is ideal for swimming on a hot day. Keys to the cable ferry to Varjakka Island can be hired from Warjakan Bar & Grill.

KALAMAJA is a single-roomed wooden shed situated in a grassy yard in Varjakka Harbour. The shed has six LED spots and two 12A power sockets, all of which work via extension cord to the power supply 60m across the field. There are two windows with protective shutters which can be closed to create a dark space.
KALAMAJA is wheelchair accessible, but the surrounding ground is fairly uneven. The yard contains a fire pit (suitable for grilling) and a picnic table. Toilets are available 100m away at the swimming beach.

archive

July 2023 – Arjen Sankarit

Local Heroes was the first exhibition in KALAMAJA during Summer 2023. TaikaBox worked with Oulu-based photographer J P Manninen to make portraits of some of the Varjakka residents who are active within the local community.

Art Lab

Sadonkorjuujuhla Warjakka Puutarhalla 22.8.2020

Tervetuloa Sadonkorjuujuhlaan Varjakkaan lauantaina 22.8. klo 12-14. Osallistu taidekulkueeseen klo 12, jota johtaa Varjakan henki tai saavu paikan päälle milloin haluat. Taidekulkueesta vastaa Kaupunginosataiteilija Mirjami.

Ilmainen ruokatarjoilu on Finninkadun puutarhalla, Varjakan männyn vieressä. Herkullisesta eväästä vastaa Ervastinkylän kyläyhdistys. Ota mukaan omat ruokailuvälineet, lautanen sekä muki!

Tervetuloa juhlimaan sadonkorjuuta Varjakkaan!

Art Lab

Blogi: Kesän taideteokset

Kesän aikana Varjakan metsään on Taidepolun lisäksi ilmestynyt uusia taideteoksia. Tarkkasilmäinen polulla kulkija on huomannut ne kaikki, mutta joidenkin ohi ihmiset vain kävelevät. Taiteilijana halusinkin haastaa katsojaa asettamalla teoksia paikkoihin, joista ne eivät heti hyppää silmille. Samanlailla luonnossa kannattaa pitää katse ympäristössä eikä polussa, niin näkee yhtä jos toista erikoista luonnon muodostumaa.

Taideteoksissa on painotettu luonnon materiaaleja. Tavoite on ollut, että kaikki olisi metsään hajoavaa ja sinne jo kuuluvaa. Muovia olen vältellyt parhaani mukaan ja iso osa teoksista ovat hyvin luonnonmukaisia. Puuvilla- ja hamppulanka ovat olleet kestäviä lankoja kiinnitykseen.

VARJAKAN SILMÄT

Taideteos muodostuu 143 pyörivästä silmäparista. Ne katselevat polun liikkeitä metsästä, hieman kuihtuneiden puiden ja oksien lomasta. Tätä teosta ei ole helppo huomata, mutta sitten kun katse huomaa yhden ja sitten löytääkin toisen ja kolmannnen… Koko teos avautuu silmien eteen ja saattaa hieman ihmetellä, miten sitä ei aiemmin huomannut?

Materiaalit: pyöreät puulevyt (kirpputorilta), akryylimaali ja puuvillalanka.

NOSTATUS

Nostatus -taideteoksen pyöreät renkaat on väännetty pajusta. Pajurenkaita ei ole tarvinnut sitoa pyöreään muotoonsa, vaan kerroksia lisäämällä ja rohkeasti taivuttamalla ne pysyvät ympyränä. Pajua kannattaa käsitellä tuoreena, jolloin se vääntyy moneen suuntaan! Lisäkkeeksi renkaat saivat siivet, jotka nostattavat maasta Varjakan metsän energiaa. Sulat ovat löytyneet maasta ja ne on aseteltu paikoilleen.

Neljä rengaspylvästä pyörivät hellästi tuulen mukana, oksasta roikkuen.

Materiaalit: paju, sulat ja puuvillalanka.

LUOVUUDEN PURSKAUS

Luovuus ja inspiraatio eivät pysy enää kahlittuna, vaan vapautuvat Varjakantien bunkkerista villinä metsään! Tekstiilitaideteos on tehty kasvivärjätyistä kankaista sekä Pop-Up Taidepisteellä tehdyistä kangastilkuista. Teoksessa on muidenkin käden jälki!

Kankaiden värjäyksessä on käytetty punajuurta, kurkumaa, pihlajanlehtiä, männyn- ja kuusen käpyjä sekä vadelmien lehtiä. Kahta ensimmäistä lukuun ottamatta värit on kerätty Varjakan metsästä. Kasveja on keitetty muutama tunti jotta väri irtoaa. Sen jälkeen on lisätty kangas sekä aluna, joka kiinnittää värin kankaaseen. Kangasta on keitetty väriliemessä n. 2-3 tuntia ja välillä jätetty liemeen vetäytymään yön yli värin tummumiseksi.

Joka kerta ei ole mennyt putkeen. Punajuuresta tuli harmahtavaa ja hyvin vaalea väri. Syyksi arvelin liian pitkän keitto- ja liotusajan. Ihania yllätyksiä on myös tullut: pihlajanlehdistä saatu hempeä vihreä väri oli mitä ihanin! Myös kuusen kävyt värjäsivät kankaan kauniin ruskeaksi.

Kävyillä värjätessä tärkeää oli pilkkoa käpy pienemmäksi ja antaa niiden pehmittyä vedessä yön ylitse ennen keittoa. Näin väri irtoaa kovasta materiaalista paremmin. Kuusenkävyillä värjääminen onnistui paremmin kuin männynkävyillä.

Materiaalit: puuvillakangas, hamppulanka, bambu, kasvivärit, kangastilkut (sekalainen materiaali).

KIVIKOLMIO

Kivikolmio on myös Pop-Up Taidepisteen tuotos. Puiset amuletit sekä koristellut kivet ovat osallistujien tekemiä. Kivet on solmittu kalalangasta roikkuviksi riipuksiksi. Puumateriaali on kerätty Varjakan männyn luota.

Materiaalit: kivet, tussit, kepit, luotinaru, hamppu- ja puuvillalanka.

KÄPYTIKKAT

Keppien ja käpyjen voima! Se yhdistyy tässä teoksessa, joka kohoaa bunkkerin ovelta ylös katossa olevaan reikään. Käpytikkaita pitkin metsän näkymättömät olennot voivat lähteä lentoon…

Materiaali: Kävyt, oksat, puuvilla-hamppulanka.

VARJAKAN HENKI HERÄÄ

Varjakan Henki Herää on tehty Varjakan männyn luota kerätyistä metsän antimista. Käpyjä ja havuja on aseteltu puiksi tai käpylehmiksi. Teos on liimattu puuhun, mikä poikkeaa muista kiinnitys tavoista. Naulaaminen olisi ollut myös mahdollista, mutta ajan kanssa ne voivat olla vaarallisia.

Warjakka Puutarhan kohdalla autot hidastavat kulkuaan ja ihmiset pysähtyvät. Kivijaloissa oleva puutarha on hetken ihmettelyn arvoinen. Se on hyvä paikka kyltille. Sen huomaava saattaa alkaa miettimään, että mikä ihmeen Varjakan henki? Sen aika näyttää…

Materiaalit: Luonnon materiaalit, liima.

TAIDELOITSUJA

Taideloitsuja video kokoaa nämä taideteokset yhteen ja näyttää myös vilauksen prosessista. Olen kirjoittanut ja lausunut loitsut.

Taideteosten pystyttämisessä, toteuttamisessa ja videoimisessa on ollut apunani Venla. Teoksia voi pystyttää yksin, mutta toinen käsipari on arvokas apu! Etenkin sillon, kun kiivetään tikkaille tai liimaamista on paljon. Venla on kerännyt minulle kasveja värjäystä varten. Se on ollut aikaavievää puuhaa, etenkin lehtien kohdalla. Kiitos Venlalle avusta!

Terveisin Mirjami

Art Lab

Pop-Up Taidepisteet Elokuussa

Wau, kesän viimeiset Pop-Up Taidepisteet ovat käsillä! Elokuussa on vielä kaksi mahdollisuutta tulla taiteilemaan ja askartelemaan Varjakan venesatamaan.

Tervetuloa mukaan ilmaiseen toimintaan!

Pe 7.8. klo 13:30-16

La 15.8. klo 12-15

Art Lab

Blogi: Mitä tehdä metsässä?

Olen pitkään ihmetellyt, mitä ihmiset tekevät metsässä ja kuinka siellä voi viettää aikaa. Eihän metsässä varsinaisesti ole mitään muuta kuin metsää. Siellä voi marjastaa kerran vuodessa tai lenkkeilyttää koiraa.

Metsän salaisuus alkoi avautua minulle vuosi sitten pala palalta. Puiden keskellä oleskelemalla opin, miten aikaa voi kuluttaa luonnossa ilman koiraa tai mustikoita. Se vaati vain mielikuvitusta ja kokeilemista, jotain erilaista mitä ennen en tehnyt.

Aloitin tutkimukseni metsässä talvella. Tällöin oli äärettömän helppoa tutustua ympäristöön ja nähdä metsä ilman kesän runsasta kasvustoa. Siitä se ajatus sitten lähti. Talvella kulkiessa oli hauska huomata polkujen muodostuvan kun kävi samoilla paikoilla useita kertoja. Omia polkuja tallatessa tuli eläimellinen olo, että tässä nyt huolehditaan omasta reviiristä.

Metsätutkimus jatkui keväällä ja kesään mennessä se oli osa arkea. Kevät ja alkukesä olivat ihanaa aikaa luonnossa. Vielä ei ollut hyttysiä ja muita ötököitä seurana. Sai olla rauhassa, kerätä aarteita ja rakentaa majoja. Syksyllä on varmaan yhtä helppoa olla metsässä.

Koko vuosi on hyvää aikaa metsässä oleskeluun, olosuhteet vain muuttuvat mutta se nyt on luonnollista! Kesällä ötökät tuovat haasteen, mutta niiden kanssa on opittava vain elämään. Niitähän on vain kesällä ja kyllä metsässä on tilaa meille jokaiselle.

Mitä metsässä voi siis tehdä? Aloita keräämällä roskia. Sitten kulje muualla kuin valmiilla poluilla, etsi omat reittisi vaikka kymmenen metriä polun viereltä. Sielläkin näyttää jo ihan erilaiselta! Istu alas, kirjoita tai piirrä. Metsässä voi lukea kirjaa ja tehdä ihan tavallisia asioita. Rohkeat makaavat Varjakan ihanalla sammal matolla.

Varjakan kivijalkojen ympärillä olevat hakkuujäljet ovat hauska paikka, vaikkei sitä aluksi huomaakaan. Siellä voi siivota luontoa, nostella risuja kasaan ja näin tehdä hyönteishotelleja, jotka ovat tärkeitä nykypäivänä! Kauniista oksista saa koottua majoja tai kerätä risuja puun rungon ympärille muodostaen rinkejä. Warjakan Taidepolun varrella näet erilaisia risukasoja, jotka eivät ole luonnon tekemiä. Ne ovat yksinkertaisia, mutta selviä merkkejä ihmisen oleskelusta.

Lähde metsään rohkeasti. Uudet paikat virittävät aivoja ja kulkeminenkin on erilaista kuin polulla. Joutuu nostelemaan jalkoja ja liikkumaan hitaammin.

Katso video ja Varjakan metsän tunnelmaa!

Sammalen pehmein terveisin, Mirjami, kaupunginosa taiteilijasi

Art Lab

Blogi: Art Lab 2020

Viikon mittaiselle Warjakka Art Lab -taidekurssille ilmoittautui kuusi osallistujaa sekä viikon aikana seitsemän henkilöä kävi poikkeamassa kurssilla päivän tai pari.

Yksi kurssin tavoitteista oli toteuttaa yhteinen taideteos, joka tällä kertaa muodostui tanssivideoksi. Kurssin teema, Varjakan henki, on tässä pääosassa. Tanssilla ja liikkeellä herätimme hänet kulkemaan ja valtamaan mystisen Varjakan metsissä.

Videon äänimaailma on äänitetty kurssilaisten kanssa. Mukana on muun muassa ukkosta ja kivien loiskahtelua veteen. Mitä muita ääniä sinä kuulet joukosta?

Tanssin lisäksi kurssilla ideoitiin muovista tehtävää taideteosta, joka kelluisi vedessä. Isoin ongelma oli se, ettei Varjakan alueelta löytynyt tarpeeksi roskaa! Mikä positiivinen ongelma, josta on pakko sanoa iso KIITOS jokaiselle, joka pitää kauniin ympäristömme puhtaana!

Isoista kelluvista lonkeroista siirryttiin hieman pienempään taideteokseen mutta silti aivan yhtä hurmaavaan ja tärkeään:

Yksi parhaista taiteiluista oli taikinakasvojen muotoilu puuhun ja koristelu ympäristön materiaaleilla. Taikina antaa mahdollisuuden tehdä monenlaisia muotoja ja hahmoja.

Taikinassa ei ole suolaa, mikä on tärkeää luonnolle. Taiteilun lopuksi siivoa taikina pois puista, muuten se maistuu linnuille ja muille pienille olennoille. Taikinaa voi käyttää vielä uudestaan!

Tässä ohje taikinakasvoihin teille koti-taiteilijoille:

2,5 dl jauhoja.

1,5 rkl öljyä.

Sekoita jauho ja öljy kulhossa. Lisää tilkka lämmintä vettä ja jatka sekoittamista. Taikina on valmista kun se ei tartu käsiin. Lisää vettä varoen, sillä taikina menee helposti mössöksi. Tällöin lisää jauhoja.

Teimme Art Lab:ssa paljon erilaista taidetta ja joka päivälle oli ainakin yksi uusi kokeilu tiedossa. Osallistujat olivat lähinnä samanikäisiä lapsia, ja viikon aikana oli hienoa nähdä miten he ystävystyivät ja toivottavasti ovat yhteyksissä jatkossakin.

Ryhmässä tulee aina uusia ideoita ja oivalluksia. joita ei osannut odottaa saatika itse keksiä. Yhteen kokoontuminen on iso voimavara jota taiteessa kannattaa käyttää. Uusien asioiden kokeileminen rohkeasti avaa ovia. Sitä kannattaa alkaa vain tekemään vaikkei selkeää suuntaa olisi. Ideat kehittyvät matkalla ja konkreettinen tekeminen helpottaa ideoimista. Kriittisyydestä kannattaa päästää irti, sillä se hidastaa meitä kuin ankkuri meren pohjassa.

Art Lab -viikosta kuvattiin myös pieni dokumentti, jossa pääsee vilkaisemaan millaista taidetta syntyi ja ennen kaikkea miten. Dokumentti tulee nähtäväksi näillä näppäimillä. Laita Youtubesta Warjakka Culture -kanava tilaukseen, jonne kaikki hyvä kertyy!

Lämpimin terveisin, Mirjami

Art Lab

Pop-Up Taidepisteet heinäkuussa

Mistä kertoisin

Kun teot tuntuvat puhuvan enemmän puolestaan

Kun innostus virtaa kehossa eikä malttaisi pysyä paikoillaan.

Kädet jatkaisivat näpertelyä ja väkertelyä niin kauan kun aurinko paistaa taivaalla

paju vääntyy renkaaksi, uusi solmu muodostuu, kivi saa pintaansa väriä.

Äkisti se kaikki ja monta muuta teosta muodostuu, metsissä Varjakan

mutta kuinka saisin kaverin ja lisää ihmisiä samanlailla innostumaan 

mäntyjen välissä vaeltamaan

näkemään luonnon yksityiskohdat ja puuhastelemaan.

Aikaa voi viettää monella tapaa, josta osa on jo liian tuttua television katsomista tai ikkunasta tuijottamista

Siitä minä sitten nousin.

Joten kokeilepa saapua metsään ajan viettoon, kulutukseen ja nautintoon.

Uusi ympäristö laittaa pään rullaamaan ja siksi astu sivuun polulta

mitä voin täällä tehdä?

Pohdi hetki ja aloita yksinkertaisesta: kasaa risukasa ja tee lehdistä ympyrä maahan.

Kolmannen teon päätät sinä itse

kävellä pois vai keksiä jotain uutta?

Pop-Up Taidepisteet jatkuvat kerran viikossa! Joka kerralle on uusi taiteilu, joten voit tulla käymään useamman kerran. Taidepisteet ovat ilmaisia ja suunnattu kaiken ikäisille. Voit tulla myös kyselemään Kaupunginosataiteilija -kokeiluhankkeen etenemisestä tai tulla vaihtamaan kuulumisia ja rupattelemaan vaikka Varjakasta. Lämpimästi tervetuloa!

Heinäkuun Pop-Up Taidepisteiden aika ja paikka:

  • pe 10.7. klo 15-18 . Punainen Kalamaja numero 1, Varjakan venesatama. (Ervastinkylän kyläyhdistyksen kalamaja)
  • ke 15.7. klo 12-15 . Varjakan mänty.
  • ke 22.7. klo 12-15 . Varjakan venesatama.
  • ke 29.7. klo 12-15 . Vanhan Varjakantien varrella.
Art Lab

Ohjattu kierros Warjakan Taidepolulla 30.6.

Tervetuloa Warjakan Taidepolun ohjatulle kierrokselle tiistaina 30.6. klo 18! Tapaamme Varjakan venesatamassa Satamakahvila Hulinan edessä, Varjakantien päässä. Kierros kestää noin tunnin.

Warjakan taidepolku kiertää noin 1,6km mittaisen reitin seuraillen Varjakan Lintulenkki -luontopolkua Varjakan isolle männylle ja sieltä takaisin venesatamaan Varjakan kartanon kautta. Kierroksen aikana voit tutustua polun varrelle sijoitettuun taiteeseen, Warjakka Puutarhaan ja Warjakan tarinat -lisätty todellisuuskokemukseen sekä kokeilla polun yhteisöllisten taidepisteiden tehtäviä. Oppaana toimivat polun toteuttajat: paikallinen taiteilija Mirjami Mäkelä ja TaikaBox ry:n taiteellinen johtaja Tanja Råman.

Kierrokselle kannattaa ottaa mukaan hyttysmyrkkyä, puhelin, paperia ja kynä (eivät pakollisia).

Taidepolku on avoinna 31.8.2020 saakka. Valitettavasti polku ei sovellu pyörätuolilla kuljettavaksi.

Tervetuloa mukaan! Vilkaise myös FB-tapahtuma: https://www.facebook.com/events/294743591578165/?active_tab=discussion