Blogi: Kesän taideteokset

Kesän aikana Varjakan metsään on Taidepolun lisäksi ilmestynyt uusia taideteoksia. Tarkkasilmäinen polulla kulkija on huomannut ne kaikki, mutta joidenkin ohi ihmiset vain kävelevät. Taiteilijana halusinkin haastaa katsojaa asettamalla teoksia paikkoihin, joista ne eivät heti hyppää silmille. Samanlailla luonnossa kannattaa pitää katse ympäristössä eikä polussa, niin näkee yhtä jos toista erikoista luonnon muodostumaa.

Taideteoksissa on painotettu luonnon materiaaleja. Tavoite on ollut, että kaikki olisi metsään hajoavaa ja sinne jo kuuluvaa. Muovia olen vältellyt parhaani mukaan ja iso osa teoksista ovat hyvin luonnonmukaisia. Puuvilla- ja hamppulanka ovat olleet kestäviä lankoja kiinnitykseen.

VARJAKAN SILMÄT

Taideteos muodostuu 143 pyörivästä silmäparista. Ne katselevat polun liikkeitä metsästä, hieman kuihtuneiden puiden ja oksien lomasta. Tätä teosta ei ole helppo huomata, mutta sitten kun katse huomaa yhden ja sitten löytääkin toisen ja kolmannnen… Koko teos avautuu silmien eteen ja saattaa hieman ihmetellä, miten sitä ei aiemmin huomannut?

Materiaalit: pyöreät puulevyt (kirpputorilta), akryylimaali ja puuvillalanka.

NOSTATUS

Nostatus -taideteoksen pyöreät renkaat on väännetty pajusta. Pajurenkaita ei ole tarvinnut sitoa pyöreään muotoonsa, vaan kerroksia lisäämällä ja rohkeasti taivuttamalla ne pysyvät ympyränä. Pajua kannattaa käsitellä tuoreena, jolloin se vääntyy moneen suuntaan! Lisäkkeeksi renkaat saivat siivet, jotka nostattavat maasta Varjakan metsän energiaa. Sulat ovat löytyneet maasta ja ne on aseteltu paikoilleen.

Neljä rengaspylvästä pyörivät hellästi tuulen mukana, oksasta roikkuen.

Materiaalit: paju, sulat ja puuvillalanka.

LUOVUUDEN PURSKAUS

Luovuus ja inspiraatio eivät pysy enää kahlittuna, vaan vapautuvat Varjakantien bunkkerista villinä metsään! Tekstiilitaideteos on tehty kasvivärjätyistä kankaista sekä Pop-Up Taidepisteellä tehdyistä kangastilkuista. Teoksessa on muidenkin käden jälki!

Kankaiden värjäyksessä on käytetty punajuurta, kurkumaa, pihlajanlehtiä, männyn- ja kuusen käpyjä sekä vadelmien lehtiä. Kahta ensimmäistä lukuun ottamatta värit on kerätty Varjakan metsästä. Kasveja on keitetty muutama tunti jotta väri irtoaa. Sen jälkeen on lisätty kangas sekä aluna, joka kiinnittää värin kankaaseen. Kangasta on keitetty väriliemessä n. 2-3 tuntia ja välillä jätetty liemeen vetäytymään yön yli värin tummumiseksi.

Joka kerta ei ole mennyt putkeen. Punajuuresta tuli harmahtavaa ja hyvin vaalea väri. Syyksi arvelin liian pitkän keitto- ja liotusajan. Ihania yllätyksiä on myös tullut: pihlajanlehdistä saatu hempeä vihreä väri oli mitä ihanin! Myös kuusen kävyt värjäsivät kankaan kauniin ruskeaksi.

Kävyillä värjätessä tärkeää oli pilkkoa käpy pienemmäksi ja antaa niiden pehmittyä vedessä yön ylitse ennen keittoa. Näin väri irtoaa kovasta materiaalista paremmin. Kuusenkävyillä värjääminen onnistui paremmin kuin männynkävyillä.

Materiaalit: puuvillakangas, hamppulanka, bambu, kasvivärit, kangastilkut (sekalainen materiaali).

KIVIKOLMIO

Kivikolmio on myös Pop-Up Taidepisteen tuotos. Puiset amuletit sekä koristellut kivet ovat osallistujien tekemiä. Kivet on solmittu kalalangasta roikkuviksi riipuksiksi. Puumateriaali on kerätty Varjakan männyn luota.

Materiaalit: kivet, tussit, kepit, luotinaru, hamppu- ja puuvillalanka.

KÄPYTIKKAT

Keppien ja käpyjen voima! Se yhdistyy tässä teoksessa, joka kohoaa bunkkerin ovelta ylös katossa olevaan reikään. Käpytikkaita pitkin metsän näkymättömät olennot voivat lähteä lentoon…

Materiaali: Kävyt, oksat, puuvilla-hamppulanka.

VARJAKAN HENKI HERÄÄ

Varjakan Henki Herää on tehty Varjakan männyn luota kerätyistä metsän antimista. Käpyjä ja havuja on aseteltu puiksi tai käpylehmiksi. Teos on liimattu puuhun, mikä poikkeaa muista kiinnitys tavoista. Naulaaminen olisi ollut myös mahdollista, mutta ajan kanssa ne voivat olla vaarallisia.

Warjakka Puutarhan kohdalla autot hidastavat kulkuaan ja ihmiset pysähtyvät. Kivijaloissa oleva puutarha on hetken ihmettelyn arvoinen. Se on hyvä paikka kyltille. Sen huomaava saattaa alkaa miettimään, että mikä ihmeen Varjakan henki? Sen aika näyttää…

Materiaalit: Luonnon materiaalit, liima.

TAIDELOITSUJA

Taideloitsuja video kokoaa nämä taideteokset yhteen ja näyttää myös vilauksen prosessista. Olen kirjoittanut ja lausunut loitsut.

Taideteosten pystyttämisessä, toteuttamisessa ja videoimisessa on ollut apunani Venla. Teoksia voi pystyttää yksin, mutta toinen käsipari on arvokas apu! Etenkin sillon, kun kiivetään tikkaille tai liimaamista on paljon. Venla on kerännyt minulle kasveja värjäystä varten. Se on ollut aikaavievää puuhaa, etenkin lehtien kohdalla. Kiitos Venlalle avusta!

Terveisin Mirjami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *